Laboratoare
Arhea
Laborator de Arheometrie Aplicata
Este conceput pentru a desfasura cercetari, investigatii, masuratori si determinari fizico-chimice pentru caracterizarea bunurilor culturale – artistice si istorice, cu scopul major al conservarii pe baze stiintifice a patrimoniului cultural national si al elaborarii unor metode noi de patrimonializarea a noilor descoperiri arheologice.
Senzor/camera hiperspectrala
Camera hiperspectrală SWIR 384 are un senzor în domeniul SWIR (Short Wave Infrared) adică 950 – 2500 nm. Acesta înregistrează un șir de 384 pixeli pe verticală, fiecărui pixel fiindu-i atribuit, în loc de clasicul RGB al camerelor foto pentru a obține o culoare, un spectru cu 288 de benzi. Fiecare bandă are o lățime de aproximativ 5nm. Procesul de înregistrare a unei suprafețe presupune scanarea prin metoda push-broom (măturare) prin trei posibilități: deplasarea camerei de-a lungul suprafeței investigate, deplasarea obiectului prin fața camerei sau montarea camerei pe o platformă rotațională (pentru distanțe mai mari de 25 m de obiect).
Sistem mobil de radiografiere computerizata
ISOVOLT Mobile 160 este o stație computerizată complexă pentru radiografiere, care asigură inspecții nedistructive cu raze X atât în laborator cât și pe teren, chiar și în zone greu accesibile. Generatorul și tubul de raze X poate opera la 160 kV, la parametri maximi de 1600W cu 10 mA. Energia emisă, intensitatea curentului și timpul de iradiere sunt variabili, permițând investigarea mai multor tipuri de materiale. Filmele digitale pe care se face impresionarea sunt scanate pentru a obține în timp real o imagine digitală a radiografiei. Ulterior aceste imagini sunt procesate pentru a scoate în evidență cele mai ascunse detalii.
UAV
Vehiculele aeriene fără pilot la bord permit prospecțiuni rapide pe arii arheologice largi, cartarea datelor științifice și poziționarea relativă cu înaltă precizie a informațiilor de la sol prin tehnici optoelectronice. Sunt culese informații prin termoviziune, investigații LIDAR, fotogrammetrie, imagistică digitală, care nu perturbă activitatea la sol și care nu sunt influențate de suprafețe accidentate, greu accesibile, sau cu pericol, cum ar fi terenurile instabile, ruinele, zonele mlăștinoase.